A Cella Septichora Látogatóközpont területén a Cella Septichora mellett a pécsi világörökség hét további temetői építményét lehet megtekinteni, köztük a festett Péter-Pál sírkamrát és a Korsós sírkamrát. Az Ókeresztény Mauzóleum a Szent István tér alsó részén, végül két további helyszín az Apáca utcában látogatható. 

A Cella Septichora a látogatóközpont bejárata felől
A Cella Septichora a látogatóközpont bejárata felől 
Fotó: Pozsárkó Csaba

Pécs város 2004-ben az Európai Unió társfinanszírozásában 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el “Pécs világöröksége, turisztikai vonzerő fejlesztése” című pályázatával, amely célul tűzte ki egyrészt a már meglévő emlékek bemutatási színvonalának emelését, másrészt bővíteni kívánta a műemléki látnivalók körét. A projektben központi szerepet kapott a Cella Septichora – a temető jelenleg legnagyobb ismert épülete – (újbóli) feltárása és műemléki bemutatása. Fontos szempont volt a pályázatnál, hogy a Dóm tér alatti, már ismert és bemutatott (valamint az ásatások során előkerülő, újabb) ókeresztény emlékeket az újonnan feltártakkal egyetlen komplexummá fogják össze, körüljárhatóvá tegyék. Az eredmény a Cella Septichora Látogatóközpont létrejötte lett.

A leletegyüttes köré, Bachman Zoltán építészprofesszor (Pécsi Tudományegyetem) tervei alapján vasbeton védőépület épült. Ennek kivitelezése megelőző régészeti feltárást tett szükségessé. A Pécs/Sopianae Örökség Kht (jelenlegi jogutódja a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft) által irányított beruházás régészeti munkálatait a Janus Pannonius Múzeum végezte 2005 áprilisa és 2006 novembere között. A felkért ásatásvezető Visy Zsolt régészprofesszor (Pécsi Tudományegyetem) volt. A 2005–2006. évi ásatás a késő római ókeresztény temető (és a világörökségi helyszín) területén végzett eddigi legnagyobb volumenű több, mint 13 000 köbméter föld többnyire kézi erővel történő megmozgatásával járó régészeti feltárás volt.

Egy videó a látogatóközpontról

A többi ókeresztény emlék különállóan, kis szigetként tekinthető meg a világörökségi helyszín több pontján; az Ókeresztény Mauzóleum a Szent István tér alsó részén, a saját védőépületében, a Cella Septichora Látogatóközpont nyitvatartási idejében, az Apáca utcában pedig két további helyszínen, a 8. és 14. szám alatt lévő házak udvarán. Ez utóbbiak a téli időszakban csak előzetes bejelentkezés alapján látogathatók. Néhány ismert emlék, mint pl. a Cella Trichora, egyelőre nem látogatható, mint ahogy természetesen azok sem, amelyek az ásatások után vissza lettek temetve.

Cella Septichora Látogatóközpont

Ókeresztény Mauzóleum

XIII. számú sírkamra

Ókeresztény sírépítmények

Cella Trichora