Szerző: Pozsárkó Csaba

A szerzőről

Pozsárkó Csaba

Pozsárkó Csaba

Dr. Pozsárkó Csaba 1991-ben végzett a Pécsi Tudományegyetemen. Azóta számos régészeti ásatáson vett részt - egyebek mellett - Sopianae városában és az ókeresztény temetőben egyaránt. A Cella Septichora nagy, 2005-2006. évi feltárásán régész munkatársként segítette az ásatásvezető, Dr. Visy Zsolt professzor munkáját. Jelenleg örökségvédelmi szakügyintézőként a Pécsi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályán dolgozik.

Szabadidejében régészeti emlékekről készít 3D rekonstrukciókat (mint amelyeket hamarosan a septichora.hu honlapon is látni), honlapokat fejleszt (mint ezt is), vagy a kutyájával sétál.

A krisztogram

A Krisztust jelképező szimbólum a görög X (khi) és P (rho) betük ligatúrája, melyek Krisztus görög nevének, a Khrisztosznakaz első két betűje; ezért nevezzük Krisztus monogramnak vagy krisztogramnak.

Tovább

A Korsós sírkamra

A II. számú vagy Korsós sírkamra a benne rejlő sír fölötti kis falfülkében lévő, festett korsóról kapta a nevét. Valaha egy lejtős, aknaszerű folyosón keresztül lehetett behatolni.

Tovább

Kislexikon

A Kislexikont elsősorban a tanulni vágyóknak állítjuk folyamatosan össze azokból a kifejezésekből, amelyeket a honlap cikkeiben használunk.

Tovább