A XIX. és XX. számú sírkamra két, nagyjából azonos méretű és rendkívül hasonló architektúrájú épület. Mindkettő kriptája ép, és a felettük valaha egykor álló kápolnák falai láthatók.

Első pillantás a XX. számú sírkamrába
Másfélezer év után az első pillantás a XX. szmú sírkamrába
Fotó: Tóth Zsolt

Az északi, 2003-ban Kárpáti Gábor által felfedezett sírkamra a XIX-es számot viseli, míg az attól délre lévő, 2004-ben Gábor Olivér által megtalált a XX-as számot. 

Mindkettő jellegzetessége a “kazettás” falazat, amelyben nem csupán a szokásos, vízszintes, kiegyenlítő téglasorokat építették be, hanem függőlegesen rakott téglák közé ágyazott, durván négyszögletesre faragott kövek mintázatával díszítették a kápolnák falait. Ezek a kis kápolnák – egyedi módon – csupán egy kis apszisból álltak, és talán még bejáratuk sem volt –, mint ahogy a XIX. számú sírkamra esetében gyaníthatjuk abból, hogy egy a bejárathoz képest igen magasan megmaradtak a falai.

Mindkét sírkamra előtt – sajnos jelenleg egyedüliként az egykori temető területéről bemutatott sírkamrák közül – megfigyelhető az a földbe vájt, lejtős akna, amelyen keresztül a temetések alkalmával megközelíthették a sírkamrát. A bejárata ennek a lejtőnek a végén nyílik, és az is megfigyelhető, hogy még ma is részben el van falazva – vagyis a sírkamrát nyilván nem látogatták, az elfalazott lejáratot pedig visszatemették.

A XIX. számú sírkamrában két, párhuzamosan épített, kelet-nyugati tájolású sír van, amelyeket csak egy fűrészfogszerűen, téglából épített “rács” választ el egymástól. Nyilvánvaló, hogy együtt épültek, az áttört választófal pedig arra enged következtetni, hogy egymáshoz tartozókat temettek el itt el – talán egyszerre. A sírkamra belső fala vakolt, egyebekben díszítetlen.

A déli, XX. számú sírkamra szinte mindenben megegyezik északi “testvérével”. Különbség csupán a benne rejlő sírok számában és elhelyezkedésében van; itt, a sírkamra északi fala mentén csak egy, kelet-nyugati tájolású sír található, míg két másikat, egyet-egyet a keleti, illetve nyugati fal mellé, építettek észak-déli tájolásban. E két sír közül a keleti belső oldalán falfestés figyelhető meglátható:; fehér alapon vörös rácsminta (a Paradicsomkert kerítése?) és a sír északi oromzatában egy krisztogram.