A septichora.hu egy magánkezdeményezés, és a tartalmat olyanok hozták létre, akik az utóbbi egy-két évtizedben régészként dolgoztak a sopianae-i későrómai, ókeresztény temető – a világörökségi helyszín – jelentősebb ásatásain. 

Tóth Zsolt és Pozsárkó Csaba a Cella Septichora ásatásán
Tóth Zsolt és Pozsárkó Csaba a Cella Septichora ásatásán 
Fotó: Kismányoki Károly

A honlap egyedi (és reményeink szerint egyre bővülő számú) és kategóriákba rendezett cikkek köré épül, ezért úgy határoztunk, hogy a népszerű tartalomkezelő és blog platformot, a WordPresst használjuk a kialakításánál, mert az ilyen honlapokra különösen alkalmas. A honlapépítés az angol változattal is elkezdődött, és a jövőben lehetséges, hogy további nyelvekre is kiterjesztjük. 

Egy honlap annyiban “praktikusabb” a nyomtatott információnál, hogy mindig bővíthető, aktualizálható a tartalma. Bizonyos dolgokról lehet, hogy tíz évvel ezelőtt másképp vélekedtünk, mint ma, és elképzelhető, hogy akár a saját magunk által írott cikkekben, kiadványokban leírtaktól különböző véleményen vagyunk ma már az újabb kutatások tükrében.

Ugyancsak nem vagyunk tartalmi korlátokhoz kötve; itt nincs nyomdaköltség, ívszám és egyéb korlátok, úgyhogy bizonyos cikkek olyan emlékekről, amelyekről több mondanivalónk van, lehetnek akár jelentősen hosszabbak is, mint mások. Úgyszintén ahogy előrehalad a régészeti anyag (régészeti emlékek éppúgy, mint a tárgyi leletek) feldolgozása, újabb és újabb cikkek láthatnak a honlapon napvilágot. Ezeket, terveink szerint, folyamatosan közzétesszük. 

Az oldalak egy része ún. “kategóriaoldal”, amelyeken esetleg rövid, általános leírás mellett a kategóriákba tartozó cikkek vannak különböző szempontok szerint csoportosítva. A honlap kialakítása közben ez az elrendezés világosnak és átláthatónak tűnik, de ha valakinek jobb ötlete van, szívesen vesszük az építő jellegű kritikát. 

A cikkeket igyekeztünk tudományos igénnyel megírni, de mégis úgy, hogy az érdeklődő, laikus nagyközönség – beleértve a fiatalokat, akik talán csupán “kötelességből”, tananyagként olvassák – könnyedén megértsék és lehetőleg élvezzék azokat. 

A honlapon előfordulhatnak reklámok, illetve támogatók hirdetései. Bár magát a honlapot lelkesedésből és szabadidőnkben fejlesztjük, azért bizonyos költségekkel jár a jó minőségű tárhely, a professzionális honlapsablon, a 3D rekonstrukciókhoz szükséges szoftverek és az egyebek – így valamilyen mértékig rá vagyunk szorulva ezekre. Ha valaki mégis blokkolja a hirdetéseket, azért nem haragszunk meg érte. 

Mint fentebb szó volt róla, ez a honlap egy magánkezdeményezés, ezért nem a pécsi világörökség “hivatalos” oldala. Aki kíváncsi arra is, itt található: https://www.vilagoroksegpecs.hu/.

Cella Septichora Látogatóközpont elérhetőségei: 

cím: Pécs, Szent István tér 

nyitva: 
november 2-től március 31-ig:
kedd–vasárnap: 10.00–17.00
pénztárzárás: 16.30
április 1-től október 31-ig:
kedd–vasárnap: 10.00–18.00
pénztárzárás: 17.30 

telefon: +36 30 701 3771

email: info@pecsorokseg.hu

Ha bármilyen kérdése vagy javaslata van, kérem ne habozzon írni az alant lévő email mezőben. A honlap webmestere Pozsárkó Csaba, aki egyben az egyik szerző is. 

Emailüzenet a honlap webmesterének

3 + 11 =

A honlap szerzői

(szigorúan ABC sorrendben)